welcome  
       
  Tobias Ander
Född som påskkyckling en vårdag 1975. Tillbringade hela sin barndom och uppväxt i Hårsbäck, strax utanför Heby. Efter en kort sejour inom skogsbranschen blev Tobias datatekniker med inriktning mot säkerhet.

Studerade i Mälardalsområdet (Sala, Surahammar, Arboga) innan första jobbet påbörjades i Västerås. Via Genève och Umeå så huserar han numera utanför Örebro.

Datorer och elektronik har länge fascinerat Tobias, dock är intresset idag mer inriktat mot att vara ute i naturen samt förkovra sig i litteratur, gärna tillsammans med en och annan jazzskiva.

Anna Norman

Den 28 maj 1977 såg Anna dagens ljus för första gången. Hon växte upp på landet utanför Fjärdhundra (ungefär mitt emellan Sala, Enköping och Västerås). Många skollov tillbringades hos morföräldrarna i Sälen, vilket lade grunden till en förkärlek för fjällens vida vidder såväl sommar som vinter. Andra intressen och förströelser är till exempel promenader i skogen, läsa, fotografera och att resa.

Det stod ganska tidigt klart att det var inom det naturvetenskapliga området som Anna ville studera och arbeta. Hårfrisörska eller flygvärdinna var ingenting jämfört med tanken på att bli läkemedelsforskare! Det jobb Anna har idag känns dock som ett mer lämpligt karriärval. Som analytisk kemist på ett företag nära knutet till läkemedelsindustrin får hon ägna sig åt forskning och utveckling med ett gott syfte men på behagligt avstånd från cellodlingar och små gulliga försöksdjur.

Vi träffades

Första gången vi träffades var vi 5 respektive 7 år gamla. Annas mamma ägnade sig åt batik och Tobias pappa hade bivax att sälja. Anna minns fortfarande mötet med grabben som ville "lira fotboll" men det sa ju inte klick precis.

Nästa gång vi sågs var på Annas farfars 90-årskalas i juni 1994 och då fanns det tydligare "vibbar" i luften. Ett par veckor senare, den 1:a juli, var det dags för den traditionella Altunafesten, inte så långt från Tobias hem. Anna tog cykeln de ca 2 milen dit med visst hopp om att träffa den där långa killen igen och bekanta sig lite mer. Så småningom dök han upp och när kvällen sen led mot sitt slut hyste ingen av oss något tvivel om att vi nu var ett par.

När Anna började fundera på högre utbildning lockade Umeå universitet trots att det innebar flytt 60 mil hemifrån. Efter ungefär ett halvår flyttade Tobias upp och i januari 1997 blev vi sambor. Tiden i björkarnas stad var trevlig, och hade gott kunnat vara längre om det bara hade funnits intressanta jobb för en analytisk kemist att söka. Under 1999 jobbade Tobias ett år i Schweiz/Frankrike, vilket gjorde att vi blev särbor under en kortare tid, men det gav också en unik möjlighet att utforska Frankrike och Alperna.

Våren 2001 bar det av söderut till Karlskoga där Anna fick jobb. Även detta boende var trivsamt men vi längtade ändå efter ett eget hus utanför stadsbebyggelsen. Av praktiska skäl letade vi mellan Karlskoga och Örebro och fann så småningom en villa vid sjön Tysslingen som föll oss i smaken. Där lever vi nu och försöker hålla trädgården lagom frodig.